Mitä ostaa lahjaksi sijoittamisesta kiinnostuneelle?

Päivitetty: 24.1.2023
Lahjat sijoittajille

Onko ystäväpiirissäsi tai perheessäsi joku, joka on sijoittaja? Voit ostaa hänelle lahjaksi joitakin aiheeseen liittyviä hauskoja tai hyödyllisiä juttuja. Kerromme tässä artikkelissa loistavia lahjavaihtoehtoja oman elämänsä Warren Buffetille.

Lahjaksi osakkeita

Antamalla lahjaksi jo ennestään omistamiasi osakkeita, vältät luovutusvoitoista syntyvät verot. Sama pätee silloinkin, kun lahjaksi annetaan rahastoja. Osakkeiden saajalla pitää olla joko arvo-osuustili tai osakesäästötili osakkeiden säilytystä varten. Valitettavasti osakkeita ei voi ostaa yllätyslahjaksi, sillä ei ole mahdollista ostaa osakkeita suoraan toisen nimiin. 

Osakkeiden lahjoitus voidaan tehdä kahdella eri tavalla:

  • Siirtämällä lahjansaajalle haluamasi rahasumma, jolla hän voi itse ostaa osakkeita osakesäästötilille tai arvo-osuustilille
  • Lahjoittamalla lahjakirjalla omistuksessasi olevia osakkeita lahjansaajan arvo-osuustilille

Lahjaksi saadusta omaisuudesta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Luovutusvoiton verotuksesta pitää muistaa, että osakkeiden lahjoitus on vastikkeeton luovutus, joten lahjoitettavista osakkeista ei synny lahjanantajalle veronalaista luovutusvoittoa eikä vähennettävää luovutustappiota. 

Lisäksi on hyvä huomioida yhden vuoden sääntö eli jos lahjaksi saatua omaisuutta myydään ennen kuin lahjoituksesta on kulunut vuosi, hankintamenoksi katsotaan lahjoittajan hankintameno. On hyvä huolehtia, ettei lahjan saajalle koidu liian pikaisen myynnin vuoksi myyntivoittoveroa osakkeiden lahjanantajan omistuksessa oloaikaisesta arvonnoususta. Muistathan että eTorossa voit sijoittaa osakkeisiin matalilla kuluilla. 

Asuntosijoittajalle opiskeluun

Asuntosijoittajalle voi antaa lahjaksi vaikkapa aiheeseen sopivaa kirjallisuutta. Tällainen voi olla vaikkapa Harri Hurun ja Marko Kaarron kirjoittaman kirjan ’Asuntosijoittamisen lumipalloefekti’. Asuntosijoittamisen opiskelu ei pääty koskaan eikä kukaan ole koskaan täysin valmis asuntosijoittaja. Kannattaakin opiskella, oppia virheistään ja ennen kaikkea aloittaa. 

Tämä kirja kaivautuu syvälle asuntosijoittamisen saloihin ja se auttaa erityisesti sijoittajia, joilla on jo muutama asunto salkussa. Kirja keskittyy lumipalloefektin luomiseen ja sen hallintaan eli miten asunnot tulevat asuntojen luokse samoin kuin raha menee rahan luo. Kirjassa on loistavia ajatuksia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita sijoittamisesta. 

Hyödylliset ja ylelliset lahjat

Numerolukollinen avainkaappi on upea ja hyödyllinen lahja asuntosijoittajalle, sillä siellä voidaan helposti säilyttää kaikki sijoitusasuntojen avaimet. Näin ne eivät vahingossa mene sekaisin omien avainten kanssa. 

Laadukas lahja on myös arvokas käsin koottu ja platinalla viimeistelty kuulakärkikynä, jolla voidaan allekirjoittaa asunnon kauppakirjat tyylillä. Tämä kynä tuo kaupantekohetkeen täysin erilaisen kokemuksen. Koska kynää voidaan huoltaa ja se on kestävä, se on anarkistinen vastaus kertakäyttökulttuurille. Tämä kynä ei jätä ketään kylmäksi. 

Sijoituskirjallisuutta jokaiselle sijoittajalle

Nainen lukee kirjaa

Hannes Kulvikin kirja ’Sijoittaja’ kertoo voitokkaasta ja viisaasta sijoittamisesta. Viisaat sijoittajat ostavat osakkeet halvalla, myyvät kalliilla ja väliajat vain nauttivat elämästään. Tämä periaate kuitenkin toteutuu valitettavan harvoin. Monet sijoittajat päätyvät seuraamaan laumaa ja sen liikkeitä ja näin huomaavatkin ostaneensa kalliilla ja myyneensä halvalla. Eli ovat täysin päinvastaisella taktiikalla liikkeellä. 

Kirjassa korostetaan rohkeuden ja varovaisuuden tasapainoa, joka sijoittamisessa pitää aina olla läsnä. Kirjoittaja on omien kokemustensa kautta kehittänyt sijoitusstrategian, joka on voittoisa. Strategian ansiosta Kulvikin tuotot ovat olleet pitkällä aikavälillä paremmat kuin globaaleilla osakemarkkinoilla. Kirja avaa kirjailijan sijoitusfilosofiaa ja kuvaa, millaista on elämä osakesijoittajana. 

’Viisas pääsee vähemmällä taloudessakin : miten teet oman talouden hallinnasta, säästämisestä sekä sijoittamisesta helppoa ja hauskaa’ on kirja, joka kysyy lukijaltaan kiperiä kysymyksiä, kuten säästätkö ja sijoitatko tarpeeksi? Oletko tehnyt itsellesi selkeän ja toteuttamiskelpoisen säästö- ja sijoitussuunnitelman? Ammottaako tilisi yleensä tyhjyyttään ennen seuraavaa palkkapäivää? Kuluuko suurin osa palkastasi elämiseen sekä luottokorttien ja osamaksujen eriin?

Kirja kehottaa unohtamaan oikotiet onneen ja pikavoitot. Mikäli jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä ei olekaan. Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka kaipaavat helposti ymmärrettävää ja kokonaisvaltaista faktoihin perustuvaa opasta, josta on mahdollista oppia simppeleitä ja vaivattomia tapoja oman taloudellisen tulevaisuuden muuttamiseen kertaheitolla. 

Tämä kirja sopii loistavasti jokaiseen kotiin, sillä sen pariin voidaan palata aina uudelleen kun oma taloudellinen tilanne tai elämäntilanne oleellisesti muuttuu. Lisäksi kirjassa käsitellään kattavasti eri sijoitustavat, kuten rahasto- ja osakesijoittaminen. Kirja käsittelee sijoitusmuotojen plussat ja miinukset, joten jokainen löytää kirjan luettuaan juuri itselle sopivimman sijoitustavan. Kirjan lukemalla lukija oppii tunnistamaan erilaiset sijoitushuijaukset, jotka tapahtuvat aina vain yleistyvästi netissä, sosiaalisessa mediassa ja puhelinmarkkinoinnissa. 

Jaa tämä artikkeli: